План уроку №10,№11,№12, «Основи пластичної анатомії»



План уроку №10,№11,№12,
з предмета «Основи пластичної анатомії»
Тема:№5
Тема уроку:  №10,№11,№12. Анатомія та пластика звірів котячої породи.

Скелет кішки містить від 230 до 250 кісток, такий розрив пов'язаний з особливостями будови у різних порід. Наприклад, у сибірської або сіамської кішки кісток буде більше, ніж у перської. Крім того, на кількість кісток впливає довжина хвоста.



 Наприклад, у курильських бобтейлів хвіст знаходиться фактично в рудиментарному стані, тобто, і хребців в ньому зовсім небагато, а у бразильської короткошерстої кішки хвіст дуже довгий, стало бути, кісткових хребців в ньому багато. До речі, якщо порівнювати скелети кішки і людини, вийграш буде у тварини: вважається, що у мурлик в середньому на 30-45 кісток більше, ніж у їх власників.
Череп кішки


Будову скелета кішки почнемо з черепа, який складається з двох відділів: мозкового, що містить 11 кісток, і лицьового, що містить 13 кісток. Необхідно згадати деякі особливості будови черепа: великі округлі очниці, пряма або піднята коротка спинка носа, широкі (наприклад, у екзотичної  кішки) або вузькі вилиці (наприклад, у орієнтальної кішки). Не можна не згадати і про котячі щелепи, в які «вмонтовані» гострі і невеликі за розміром зуби, всього їх у дорослої тварини має бути 30 штук.


Хребет кішки
Обговорюючи скелет кота або кішки, неможливо не згадати хребет - несучий і, мабуть, найголовніший елемент кісткової системи. Хребет кішки включає в себе шийний, грудний, поперековий, крижовий і хвостовий відділи. Шийний відділ, що виконує важливу функцію підтримки і поворотів голови в сторони і вниз-вгору, складається з 7 хребців. Грудний відділ містить 13 хребців і 12 пар ребер, 8 з яких скріплені грудної кісткою, а що залишилися 4 вважаються помилковими, чи не прикріпленими до кістки грудини.
Поперековий відділ котячого скелета складається з 7 хребців, збільшуються від грудного відділу до крижового. Високий рівень рухливості поперекового відділу пояснюється кріпленням до хребців еластичних хрящів. Крижовий відділ, що не відрізняється рухливістю, складається всього з 3 великих кісток, міцно скріплених між собою, щоб кішка могла утримувати навантаження під час бігу та стрибків.
Кількість хвостових хребців, залежить від породи тварини. Середня кількість хребців - близько 20-25. Повноцінний міцний хвіст - своєрідне кермо кішки при падінні і ходьбі, що дозволяє їй вдало балансувати. Ось чому зазвичай короткохвості або повністю безхвості кішки більш незграбні в порівнянні зі своїми довгохвостими побратимами. Крім того, саме хвіст є лакмусовим папірцем котячого настрою. (люто б'ють хвостом по підлозі під час агресії або, наприклад, підтискають його до задніх лапах під час переляку).
Передні кінцівки скелета
За шиєю - великі лопатки, які кішка при пересуванні то піднімає, то опускає одночасно з кінцівками. А ось ключиць у кішок практично немає, точніше, вони знаходяться у кішок в зародковому стані. Такі мініатюрні ключиці дозволяють тваринам плавно опускатися на лапи навіть зі значної висоти (відомі випадки, коли кішки вдало приземлялися при падінні з 32 (!) поверху), а також пролазити навіть в найскромніші за розмірами отвори.
 Від лопатки передні кінцівки кішки складаються з плечової кістки, передпліччя (складається з ліктьової і променевої кісток), кисті (складається з зап'ястя, пястья і 5 фаланг пальців). Варто відзначити, що на відміну від кінцівок задніх, передні кінцівки кішки відносно короткі і слабкі.
Задні кінцівки скелета
Коли мова йде про будову скелета кота, важливо приділити особливу увагу заднім кінцівкам, які складаються з тазу (правої і лівої безіменних кісток), стегна (складається з стегнової кістки і колінної чашечки), гомілки (включає в себе малугомілкову і велику бердцову кістки) і стопи (в її складі заплюсни, плюсна і 4 фаланги пальців). До слова, у деяких кішок пальцевих фаланг на задніх лапах може бути 5.
Задні кінцівки кішки потужні, в міру довгі і чудово розвинені. Саме вони дозволяють кішці без проблем лазити по деревах, високо стрибати. Вважається, що в середньому котик може стрибнути на висоту, що в 5 разів перевищує його зріст. Також масивні задні кінцівки дозволяють їм швидко бігати. У разі небезпеки кішки можуть розвивати швидкість близько 45 кілометрів на годину. Для порівняння: таку швидкість можуть розвивати лише деякі спринтери, а ось середньостатистична людина здатна бігти зі швидкістю всього 15 (максимум 20) кілометрів на годину. Але навіть будь-якого швидкісного бігуна кішка здатна перевершити, адже людині дано йти або бігти тільки по горизонтальній поверхні, а кішці під силу долати вертикальні перешкоди.


Домашнє завдання:
1.Побудуйте по пам'яті зображення кішки. Зробіть замальовки кішки в русі
(папір,олівець).
2.Стислий конспект опрацьованого матеріалу.


Комментарии