План уроку №13,№14,№15,№16,№17,№18,№19,№20,№21 «Основи пластичної анатомії»


План уроку №13,№14,№15,№16,№17,№18,№19,№20,№21
з предмета «Основи пластичної анатомії»

Тема уроку: №13,№14,№15,№16,№17,№18,№19,№20,№21
  Анатомія та пластика голуба,курки,півня,водо плаваючих птахів.

АНАТОМІЯ ПТАХА
При вивченні пластичної анатомії птахів завдання зводиться до ознайомлення зі скелетом і рухами. Рельєф мускулатури не має великого значення, так як вона прихована під оперенням.
Якщо розглядати скелет птаха (мал. 1), то, зіставивши його зі скелетом людини в звичайному його положенні, можна легко з'ясувати елементи відмінності і подібності. У птахів теж є хребет, грудна клітка, таз. Але в зв'язку з тим, що будова птиці пристосоване до польоту, скелет

Мал. 1. Скелет хижого птаха. А - фас; Б - профіль; В - скелет крила;
/ - Хребет, 2 - плечовий пояс, 3 - плечовий суглоб, 4 - зап'ястний суглоб, 5 - плечова кістка. 6 - кістки передпліччя. 7 - кисть, в -локтевой суглоб. 9-грудина, / 0-таз. // - Фаланги пальців. 12- цівка, 13 - гомілковостопний суглоб. / 4 - гомілку. 16 - колінний суглоб, / 6 - стегно, 17 - тазостегновий суглоб, 18 - ребра

і мускулатура мають свої особливості на відміну від людини. Хребет в шийній частині сильно подовжений; таз теж подовжений, вкінці відходять хвостові хребці, як основа хвостового оперення. Грудина має гребінь, який виступає на зразок кіля в передньо-задньому напрямку - по обидві його сторони розташовуються могутні грудні м'язи, що опускають (призводять) плечові кістки і крила, які дають поступальний рух в польоті.
Плечовий пояс сильно розвинений; крім відходять назад вузьких лопаток є ключиці (вилочка) і масивні кістки, що обмежують ямку, яка займає приблизно те ж положення, що яремна ямка у людини.
Скелет верхньої кінцівки - крила, складається з плечової кістки, двох кісток передпліччя і скелета кисті, в якому кілька кісток. Рухи в суглобах крила ті ж, що в суглобах руки; піднявши руку горизонтально і полусогнув в ліктьовому і запястном суглобах, можна ясно повторити положення і руху розгорнутого крила (рис. 84). Локоть буде звернений назад (суглоб майже розігнуть), передпліччя направлено вперед, кисть відігнута назад (зап'ясті зігнуте опуклістю вперед). На кисті птиці укріплені махові пера. На мал.2 показано, як відповідають руху руки помах і складання крила.
Скелет ноги, як і у людини, складається з стегна, гомілки і стопи. Стопа складається з кістокПередплесно і плесна, що утворюють цівку і фаланги пальців. Цівка і гомілку можуть бути значної довжини (у лелек, журавлів, фламінго і т. Д.). Пальців зазвичай 4 - один спрямований назад, він збільшує площу опори. Стопа сильно відрізняється від людської: суглоб, відповідний по положенню гомілковостопного людини, знаходиться вгорі, близько до тулуба; зримого п'яткової бугра немає, опорну роль відіграють в основному пальці, особливо палець, спрямований назад і замінює функціонально п'ятковий бугор. Пташина лапа служить не тільки для ходьби, але і для хапальний рухів: наприклад, коли при сидінні на дереві треба охопити гілку - при цьому задній палець протиставляється іншим; у хижаків лапа служить і для нападу.


Мал. 2 Укорочування і витягування шиї птиці А - екстер'єр; Б - скелет
Виняток становлять водоплавні птахи - у них лапа не несе хватательной функції, між пальцями натягнута перетинка, яка служить для плавання
Коли птах стоїть, стегно відігнуте вперед, гомілка - назад, цівка - вперед, при цьому цівка коштує майже прямовисно, колінний суглоб піднято досить високо. Основні рухи при ходьбі відбуваються в тазостегновому суглобі: згинання - винос стегна і всієї ноги, вперед і розгинання - відведення стегна і всієї ноги назад, зрозуміло, спільно з відповідними рухами в інших суглобах.
Коли птах сідає, вся нога складається на зразок шарніра - це рух схоже з рухом в задніх ногах чотириногого тваринного і в ногах людини. При повному розгинанні суглоба між гомілкою і стопою утворюється тупий кут, відкритий вперед. Цей кут у різних птахів варіює від близького до прямого до більш гострого.
Шия птиці може візуально збільшуватися й зменшуватися. Укорочення відбувається так: шия в нижньому кінці складається вдвічі і місце перегину спирається на яремну западину і на дужку (мал.3). В результаті попереду грудної клітини з'являється покритий пір'ям масив, який візуально подовжує тулуб (особливо помітно у гусей, качок). При витягуванні шиї цей масив зникає - тулуб коротшає. З оперення зазвичай виглядають тільки нижня частина гомілки і стопа


Мал. 3. Руху крил.
А - хижак з розкритими крилами (схема); Б - зліт сороки: / - екстер'єр; 2 - скелет


з гомілковостопним суглобом, за якими проходять тільки одні сухожилля; вся м'язова частина зосереджується вгорі. Від цього ноги птахів, особливо довгоногих, здаються дуже тонкими. Щоб правильно намалювати ноги, особливо в русі, треба подумки простежити, де розташований колінний суглоб (під час кроку), і від нього будувати гомілку. Інакше вийде не жива птиця, а іграшка.
В голові можна розрізнити знайомі елементи: мозковий і лицьовий череп, але орбіти, вилиці, нижня і верхня щелепи у птахів мають іншу форму, ніж у 'людини і чотириногих тварин.
Тіло і голова птиці будуються за принципом равносторонней симетрії з визначенням серединної лінії. При побудові симетричні обсяги будуйте одночасно. Будуючи зображення птаха, намагайтеся весь час тримати в пам'яті уявлення про скелет і його переміщеннях під час руху.
Побудуйте скелет птаха спереду і ззаду. Якщо він змонтований зі складеними крилами, постарайтеся уявити собі і намалюйте їх розпростертими, користуючись малюнками, наявними в підручнику. Обробкою кісток не займайтеся, тільки будуйте малюнок.
Постарайтеся поспостерігати птахів в спокої і в рухах і робіть пробні побудови з промальовуванням скелета.

Домашнє завдання:
1.Побудуйте по пам'яті зображення птаха. Зробіть замальовки птахів(папір,олівець).
2.Стислий конспект опрацьованого матеріалу.


Комментарии