План уроку №7,№8,№9, «Основи пластичної анатомії»



План уроку №7,№8,№9,
з предмета «Основи пластичної анатомії»
Тема:№4
Тема уроку:  №7,№8,№9. Анатомія та пластика вовка та собаки.

СКЕЛЕТ СОБАКИ: БУДОВА ЧЕРЕПА, ХРЕБТА, КІНЦІВОК
Щоб вивчити анатомію собаки, варто знати будову скелета цієї тварини. Отже, скелет - це основа тіла, яка складається з хребетного стовпа, черепа, ребер і кінцівок. Всі кістки цих утворень і складають кісткову систему собаки. Ступінь розвитку кісткової системи собаки відіграє значну роль в її життєдіяльності. Весь опорно-руховий апарат собаки включає крім кісткової системи ще й суглоби зі зв'язками і м'язи з сухожиллями. У молодих тварин кістки більш пружні, ніж у старих, адже з віком кістки стають ламкими, втрачають свою міцність. Про те, як відбуваються обмінні процеси в організмі собаки, можна судити за ступенем розвитку кісток в області п'ястка, плесна, скакальних і зап'ястних суглобів, а також за станом зубів.

 



ХРЕБЕТ СОБАКИ:
Складається хребет з таких кісток:
• 7 - шийних
• 13 - грудних хребців
• 7 - поперекових
• 3 - крижових
• 20-23 - хвостових
Перший шийний хребець називається атлант, а другий - епістрофей. Обидва вони дещо відрізняються за структурою від інших хребців стовпа собаки. Завдяки їм забезпечується рухливість голови тварини. До грудних хребців через суглоби кріпляться ребра, які і утворюють грудну клітку собаки.Хвостові хребці дуже рухливі.
ЧЕРЕП СОБАКИ: БУДОВА
Складається череп з черепних (мозкових) кісток (утворюють черепну або мозкову порожнину) і лицьових. Мозковий відділ черепа утворений непарними кістками і парними. Лицьова частина має клиноподібну форму, до черепу приєднується нижня щелепа. Лицьова частина черепа також має непарні і парні кістки.
Всі кістки мозкового відділу з'єднані хрящами або сполучною тканиною у вигляді швів. У старих собак шви костенеют. Тільки нижня щелепа пов'язана рухомим суглобом, завдяки якому собака жує їжу.
Парні кістки черепа собаки:
1. Скронева
2. Тім'яна
3. Лобова
4. Нижня щелепа
5. Різцева
6. Піднебінна
7. Носова
8. Слізна
9. Вилична
10. Верхньощелепна
Непарні кістки черепа:
1. Клиновидна
2. межтеменной
3. Гратчаста
4. Леміш
5. Під'язикова
6. Потилична
7. Крилоподібна
Таким чином, череп собаки складається з 20 кісток парних і 7 непарних.


 
ЧЕРЕП СОБАКИ З БОКУ:
1. резцова кістка;
2. носова кістка;
3. верхня щелепа;
4. слізна кістка;
5. вилична кістка;
6.лобная кістка;
7. межтеменна кістка;
8.теменна кістка;
9.затилочна кістка;
10.вісочна кістка;
11.ніжня щелепа.
ЗУБНА СИСТЕМА СОБАКИ ТА ПРИКУС
Складається з різців, кликів, ложнокорінних зубів, корінних зубів (всього 42 зуба). Стандарт породи визначає правильний прикус собаки. Прикус може бути:
ножиці - верхні різці прикривають нижні, а нижні примикають до внутрішніх поверхонь верхніх зубів;
клещеобразний - різці верхні і нижні стикаються ріжучими крайками;
Недокус - нижня щелепа коротше і між рядами різців є проміжок
Перекус - нижня щелепа довша (бульдожий прикус).
РЕБРА
Собака має 13 пар ребер - 9 справжніх і 4 помилкових (всього 26 ребер). Справжні ребра за допомогою хрящів приєднані до грудини. Хрящі ж помилкових ребер з'єднані між собою і утворюють реберну дугу.
КІНЦІВКИ ПЕРЕДНІ І ЗАДНІ
Передня кінцівка собаки утворена косо поставленою лопаткою, яка з'єднується з плечової кісткою за допомогою плечелопаткового суглоба. Ліктьовий суглоб - з'єднання передпліччя (з променевою та ліктьовою кістками) і плечовою кісткою. Зап'ястний суглоб складається з 7 зап'ястних кісточок, які пов'язані з п'ястком (з 5 кісток). П'ясток переходить в 4 трехфалангових і 1 двухфаланговий пальця. На пальцях є невтяжні міцні кігті.
Задня кінцівка собаки представлена ​​тазостегновим суглобом, який з'єднує саму кінцівку з тазом. Утворена задня кінцівка стегнової кісткою, яка за допомогою колінного суглоба з'єднується з гомілкою (2 кістки - велика гомілкова і маленька гомілкова). З іншого боку гомілка з'єднується з предплюсну за допомогою скакального суглоба. Передплесна складається з заплюсневих кісток, серед яких виділяється потужна кістка п'яти. До предплюсни приєднуються 4 (зрідка 5) плеснових кісток. Вони і утворюють плюсну, яка потім переходить в 4 3-фалангових пальця з пазурами.
Передня кінцівка з'єднується з хребтом за допомогою потужних плечових м'язів, а верхній край лопаток трохи перевищує виступаючі відростки грудних хребців - так утворюється загривок. Висота собаки: довжина перпендикулярної лінії, опущеною від країв лопаток до землі. Для кожної породи собаки характерна своя висота відповідно до стандарту.
Ступінь розвитку кісткової системи собаки відіграє значну роль в її життєдіяльності. Весь опорно-руховий апарат собаки включає крім кісткової системи ще й суглоби зі зв'язками і м'язи з сухожиллями. У молодих тварин кістки більш пружні, ніж у старих, адже з віком кістки стають ламкими, втрачають свою міцність.
Домашнє завдання:
1.      Побудуйте по пам'яті зображення собаки.
2.     Зробіть замальовки собаки в русі(папір,олівець).Стислий конспект опрацьованого матеріалу.
                                                                                                               

Комментарии